Samen of gezellig met uw (klein)kind, neefje/nichtje, vriendje/vriendinnetje creatief experimenteren, kliederen en even goed vies worden. Hoe leuk is dat?! Voor sommigen heel normaal, maar voor andere kinderen een hele leuke uitdaging! Samen plezier maken staat voorop! 

Hoe ziet een klieder les eruit?

Een ouder en kind les duurt één uur en 15 min en is onder begeleiding van een docent.

Bij binnenkomst mogen de kinderen een plekje uitzoeken om samen te gaan zitten. De ouder/verzorger krijgt een lekker kopje koffie/thee aangeboden. Als alle kinderen aanwezig zijn, gaan we beginnen. Eerst zegt de docent ieder kind persoonlijk gedag. Goede(morgen/middag) Kaylee, leuk dat je er bent. Soms worden kinderen een beetje verlegen en soms zeggen ze al gedag terug. Niets moet alles mag, zwaaien is ook goed. Als de docent iedereen gedag heeft gezegd, legt de docent uit wat de bedoeling is. Vaak beginnen we de les aan de kliedertafels. De docent deelt de schorten uit. Als alle kinderen het schort aan hebben komen ze rond de tafels staan. Er ligt namelijk een kleed over de tafel. Dit doen wij omdat de kliedertafel erg verleidelijk is om meteen mee te spelen. Dan tellen we tot 3 en samen doen we het kleed omhoog. Nu kan het ontdekken, experimenteren en kliederen beginnen. Samen of alleen gaat het kind op ontdekkingsreis. Niets moet alles mag. Sommige kinderen gaan er meteen vol in en andere zijn wat voorzichtiger. Geen probleem, als een kind ook even geen zin heeft is dat ook goed. 

Na ongeveer 15 á 20 min gaan we handen wassen en gaan we aan tafel om nog iets creatiefs knutselen. Dit is vaak de grootste uitdaging omdat kinderen soms nog niet zijn uit gekliederd. Na het knutselen mogen ze zeker nog even kliederen, als hier tijd voor is. We verzinnen vaak een knutsel in een thema bijv. herfst, sinterklaas, zomer, pasen, enz. Bij het knutselen is het vooral de bedoeling dat de kinderen de “leiding” hebben. Dit is vaak voor de ouder/verzorger een uitdaging! Het is de bedoeling dat het een knutsel van het kind moet worden en niet van de ouder. Het gaat vooral om het plezier bij het knutselen, er hoeft niets “moois” gemaakt te worden. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Knutselen is een activiteit die vaak bestaat uit decoratieve werken met verschillende materialen. Kinderen leren al op zeer jonge leeftijd knutselen. Op die manier trainen ze hun motorische vaardigheden en kunnen ze hun creativiteit uiten. Het knutsel moment duurt ongeveer 15 á 20 min. 

Tijdens het knutselen krijgen de kinderen een bekertje drinken, vaak is dit water. Na het knutselen mogen de kinderen nog even aan de kliedertafel spelen als hier nog tijd voor is. Ook krijgen ze nog een lekker doosje rozijntjes. De laatste 5 á 10 minuten gaan we nog lekker even dansen. Daarna is de les afgelopen en iedereen mag zijn knutsel mee naar huis nemen.

Samen met je vriendjes kliederen
Samen knutselen
Samenwerken